Forprosjekt: En romodyssé

Mai og august 2019 har vi utforsket live lydeffekter og figurteater i et forprosjekt vi kaller En romodyssé. Utforskningen ble gjort i samarbeid mellom komponist Jørgen Sissyfus Skjulstad, scenograf Heidi Dalene, regi Ellen Jerstad, dramaturg Andrea Skotland, og med innpust fra skuespillere Amanda Hedvig Lie Strand, Julia Küster og Mathias Augestad Ambjør fra Feil Teater.

Hva skjer nå? Vi ønsker å ta granskingen fra forprosjektet videre og skape en figurteaterforestilling som utforsker utopier og dystopier på jorda gjennom en forestilling som utspilles i verdensrommet. Forestillingen skal handler om symbiosen mellom en astronaut og et romskip (frøbanken), og om blindpassasjerer fra en planet der livsgrunnlaget har kollapset. Vi vil lage en forestilling der mekke/skapeprosessen og effektene er utilslørte. Jørgen Skjulstad aka Centre of the Universe bruker live foley (analoge lydeffekter), med innputt kun fra scenografien og figurene til Heidi Dalene. Regi og produksjon av Øyteateret ved Ellen Jerstad og Andrea Skotland.

ellen.jpg

Ellen Jerstad

Scenekunster og instruktør Ellen Jerstad er igangsetter for dette forprosjektet. Ellen etablerte Øyteateret i 2014, og initiativ til samarbeid er typisk for henne.

Ellen er interessert i hva som skjer når mennesker og maskiner begynner å leve i uadskillelige symbioser og avhengighetsforhold. Hun vil i dette prosjektet ta de andre med på en utforskning av narrativer som kan utspille seg mellom en romfarer og et fartøy.

jørgen.jpg

Jørgen Sissyfus Skjulstad

Sissyfus AKA Centre of the Universe har vært aktiv i Oslos undergrunns musikkmiljø siden 1998, der han har deltatt i en rekke prosjekter, samarbeid, og utgivelser av en hel haug av soloalbum. Blant annet en triologi under tema “space and time”.

I dette forprosjektet er Sissyfus ansvarlig for musikken. Han er interessert i å utforske live bruk av “Folie" lydeffekter, som en visuell analog metode for å skape lydbilde som en integrert del av forestillingen.

Bilde tatt av Morten Spaberg, og lånt fra Metronomicon Audios side.

heidi.jpg

Heidi Dalene

Heidi Dalene er utdannet scenograf fra Akademi for scenekunst i Fredrikstad, og har vært medvirkende i en rekke scenekunstproduksjoner som har blitt oppført blant annet i en båt på fjorden, og i en klump i byrommet (i samarbeid med Black Box teater og Fjaler teaterfestival). I tillegg har arbeidene hennes blitt oppført på Nationaltheatret og Det Norske Teatret.

Bilde fra Sail away with me, der Heidi var scenograf og co-utvikler for forestillingen.

Forprosjektet gjøres i samarbeid med Amanda Hedvig Lie Strand, Julia Küster og Mathias Augestad Ambjør fra Feil Teater

Feil Teater er et teaterkompani startet som kull 8 ved Teaterhøgskolen i Nord-Trøndelag, dannet i 2015. Forestillingene deres springer ut fra kompaniets felles erfaring med Jacques Lecoq-tradisjonen. Teksten er aldri det eneste bærende elementet, og forestillingene kjennetegnes ofte av et visuelt og fysisk språk. Amalie, Julia og Mathias har samarbeidet med Ellen tidligere om produksjonen De kaller meg Påsan, ved Teater Innlandet. I dette forprosjektet vil vi leke videre med figurteater og fysisk teater som hovedverktøy. Scener og narrative kan bli til gjennom blant annet improvisajson.