MIKROBIA

Video: Lina Hindrum

Premiere på Vega Scene, Oslo: 16.januar 2020.

MIKROBIA (2020) er en symbiotisk odyssé der mennesker og mikrober reiser sammen. Gjennom den finske skogen, gjennom tarmen, gjennom apokalypsen og reinkarnasjon, og ut i en felles framtid. Forestillingen inviterer tilskueren inn i sin egen kropps milliardmetropol av mikroorganismer på leting etter en lindring for den lammende fremtidsangsten som hersker over oss.

Forestillingen blir til i møte mellom dramatikk, figurteater, visuell kunst og musikk. Scenografien består av et bjørnedyrs kropp som er forstørret en million ganger, og rommer hele forestillingen. Komponisten spiller live på scenen, mens skuespillerne kaster seg ut i en sjamanistisk prosess, der mennesker besetter mikrober og omvendt. 

MIKROBIA er utviklet etter studier av mikrobiologien og handler om overlevelse og avskjed, dødsangst og symbiose. Alt sammen fortalt fra bakterienes perspektiv. 

Medvirkende: 

Medskapende aktører: Kjersti Aas Stenby, Huy Le Vo, Vincent Vernerie, Sjur Miljeteig

Regissør: Ellen Jerstad

Produsent: Andrea Skotland, Øyteateret

Lysdesign: Ane Reiersen

Dramatiker: Amalie Olesen

Komponist: Sjur Miljeteig

Scenografer: Amanda Baum, Rose Leahy (Baum & Leahy)

Scenografi-assistenter: Deborah Mora, Greg Swan

Dramaturg: Andrea Skotland, Kristina Kjeldsberg, Elin Grinaker

Oversettelse fra dansk: Ellen Jerstad

Rolledobling, scenografiassistent og ytre øye: Benedikte Sandberg, Madeleine B Herholdt, Madeleine F Røseth

Grafikk: Deborah Mora, Baum & Leahy

Inspisient: Frida Bang Søfting

Takk til mikrobiolog Arne Tronsmo, samt deltagere på forprosjekt og verksted.

FOTO av Marie Charlotte Lund

Mikrobia som et utrykk for lengten etter helhet.

April 2020 publiserte Scenekunst.no en artikkel av Mariken Lauvstad om økodramaturgier. Lauvstad skriver om dis-antroposentriske perspektiver der ikke-menneskelige interesser er nødvendig for å kunne foreta et økologisk skifte i vår egen interesse. Hun beskriver hvordan det å innta ikke-menneskelige organismers perspektiver kan være et dramaturgisk grep for å oppnå dette. I artikkelen setter hun Mikrobia inn i en økodramaturgisk sammenheng gjennom bruk av dette grepet:

Øyteaterets forestilling Mikrobia som hadde premiere på Vega scene tidligere i år bruker flere av disse virkemidlene. Forestillingen skildrer mikrobenes univers i et fremtidsscenario hvor menneskeheten for lengst er utdødd. Den stiller spørsmål om hvorvidt menneskets dystopi er en utopi sett fra andre organismers synsvinkel. Den har altså også en øko-futuristisk dimensjon, noe som er blitt vanlig i mange forestillinger som implisitt eller eksplisitt tematiserer klima- og miljøkrise: Publikum transporteres til ulike fremtidsscenarier for dermed å kunne se egen samtid med nye øyne. Dette kan minne litt om situasjonen vi er i i Norge nå hvor vi riktignok ikke er flyttet til fremtiden, men hvor vi likevel plutselig står midt i et scenario som får oss til å se livene våre og verden rundt oss med nye øyne.

MIKROBIA er støttet av:

Fond for lyd og bilde

Kulturrådet

Dramatikkens hus

Spenn.no

FFUK (Fond for utøvende kunstnere)

Oslo kommune

Nordisk Kulturfond

Foto: Andrea Skotland.  Bilde fra forprosjekt til Mikrobia august 2017.

Foto: Andrea Skotland.
Bilde fra forprosjekt til Mikrobia august 2017.