SCI-FLY

Barstow / Pitkänen / Żak / kvalheim

 
Foto: Aksel Pépin

Foto: Aksel Pépin

 

Premiere - Vitenparken, Ås juli 2022

Sci-Fly oppstår i krysningen mellom scenekunst og entomologi - viten om insekter.  Prosjektet er inspirert av boken Insektenes Planet (2018) av forfatter og biolog Anne Sverdrup Thygeson. I boken formidler Thygeson insektenes komplekse tilværelse og samhandling med et varmt og humoristisk språk. Hun trekker sammenligninger mellom insekter og mennesker som en måte å engasjere leseren, og belyser viktigheten av deres overlevelse i vårt delte økosystem. Med Sci-Fly ønsker vi i likhet med Thygeson stimulere til læring gjennom fascinasjon for det underlige.

Målgruppen for prosjektet er 5 - 100 år. Med Sci-Fly ønsker vi å invitere folk på tvers av generasjoner til å reflektere om vår sameksistens med insekter gjennom et lekent og humoristisk perspektiv på biologien. I 2021 hadde vi et forprosjekt som gjennom et tverrfaglig samarbeid la grunnlaget for forestillingen som lages i 2022.

Prosjektet er produsert av Øyteateret i samarbeid med scenograf Maria Wang Kvalheim (NO), kunstner/forsker Monika Żak (PL), skuespiller Mari Pitkäen (FI) og kostymedesigner Cecilio Orozco Martínez (MX) under ledelse av produsent for Øy og scenograf Hazel Barstow (NO).

Forprosjekt og prosessvisning

Juni 2021 gjennomførte det kunstneriske teamet et forprosjekt. De observerte insekter i våre umiddelbare urbane omgivelser - mellom brosteinene i gata, under løvblader, på kjøkkenbenken og i felleshagen ved Losæter i Bjørvika. De samlet materiale om insektarter som de fleste kjenner til. Diss er bananfluen (Drosophila Melanogaster), klesmøllen (Tineola bisselliella), sølvkreet (Lepisma saccharinum) og Cochenillelusen (Dactylopius cocchus). Funnene ble bearbeidet gjennom tekst, fotografi, film og tekstile uttrykk, og samlet til en prosessvisning sentrert rundt en tekstil installasjon i Myntgata 2 i Oslo.

Det scenografiske konseptet ble inspirert av essayet Mimnicry and Legendary Psychestenia skrevet av filosof Roger Caillois i 1935. I essayet drøfter Caillois insekters evne til å herme hverandre og omgivelsene, kalt mimikk i biologien. Caillois leker med ideen om at mimikk kan være en form for tiltrekning eller fascinasjon - en magisk dragning til omgivelsene som han betegner som a temptation by space - en fristelse til omgivelsene. Prosessvisningen i Myntgata ble delt i to - én på dagen og én etter mørkefall. På dagtid reflekterte installasjonen sollyset og i mørket bruktes kunstig lys for å tiltrekke nattsvermere og andre nattaktive insekter. Under visningen serverte teamet røde søtsaker som inneholder fargestoffet karmin, også kjent som E120. Karmin er et giftstoff som insektet cochenillelus produserer som beskyttelse mot rovdyr.

Takk til biolog Rannveig Margrete Jacobsen fra Norsk Institutt for Naturforskning (NINA) som bidro med samtaler underveis!

Foto: Aksel Pépin

Foto: Aksel Pépin

 
 
Kulturradet_Endorser_Svart.jpg