SCI-FLY
Barstow / Pitkänen / Żak / kvalheim
Premiere ved Fougnerhaugen, Vitenparken Campus Ås juli 2022
SCI-FLY er en forestilling om forholdet mellom mennesker og insekter. Hva vet vi egentlig om disse seksbeinte krypene som utgjør over halvparten av alle nålevende arter på jorda? Hvorfor er de så ekle? Kan vi bli venner med en bananflue? Liker møllen mørket, og hvorfor? SCI-FLY er en anti-spektakulær safari om det myldrende livet som foregår rett ved våre føtter, i asfaltsprekkene, under gamle blader, mellom fibrene i råttent tre, i våre gamle glemte klesskap. I en tid hvor artsmangfold er viktigere enn noen gang vil vi vekke nysgjerrighet og refleksjon rundt vår sameksistens med insektene, en av våre viktigste samarbeidspartnere.
I SCI-FLY aktiveres folk i alle alder til å bruke sansene og fantasien i møte med naturomgivelsene. Forestillingen spilles i urbane grøntområder og skapes delvis i møte med stedet og de insektartene som finnes der. SCI-FLY er en forestilling som passer for barn og barnefamilier.
Prosjektleder, konsept & utøver Hazel Barstow
Skuespiller Mari Pitkänen
Scenograf, lyddesign & utøver Maria Wang Kvalheim
Rekvisitør & utøver Monika żak
Kostymedesigner insekt Cecilio Martínez Orozco
Kostymer forskningsteam Maria Wang Kvalheim & Monika żak
Produsenter Hazel Barstow (Øy) & Rebekka Sæter (NOBA)
Grafisk design Juraj Kočár
Foto Aksel Pépin
Promovideo Andreas Strand Renberg
Foto & videodokumentasjon Inspire to Action v/NOBA & Vitenparken
Dramaturg blikk Ellen Jerstad
Takk til Sandra Bringsjord Pape og Marianne Malmåsen.
Takk til Kulturinstitusjonen Losæter for bruk av hage, hus og fauna til arbeidsvisning.
SCI-FLY er Co-produsert med Norwegian Bioart Arena (NOBA) ved Vitenparken Campus Ås. Urpremiere var 02.juli i Ås.
SCI-FLY har oppstått i krysningen mellom scenekunst og entomologi - viten om insekter - og har tatt inspirasjon fra blant annet Insektenes Planet (2018) av forfatter og biolog Anne Sverdrup Thygeson. I boken formidler Thygeson insektenes komplekse tilværelse og samhandling med et varmt og humoristisk språk. Hun trekker sammenligninger mellom insekter og mennesker som en måte å engasjere leseren, og belyser viktigheten av deres overlevelse i vårt delte økosystem. Med SCI-FLY ønsker vi i likhet med Thygeson stimulere til læring gjennom fascinasjon for det underlige.